Social udvikling
Når jeres barn er 4-6 uger, kommer de første beviste smil. Jeres barn har længe kunnet smile ubevidst som tegn på velvære under søvn og amning.
Barnet begynder også at kunne holde øjenkontakt i længere tid og er meget optaget af ansigter og mimik. Smil til barnet, og vent til det smiler igen. Ræk tunge til barnet, og vent til barnet rækker tunge af dig. Barnet er optaget af at efterligne dine ansigtsudtryk.
Motorisk udvikling
Det er vigtigt at lægge barnet på maven ofte i løbet af barnets tidlige liv.
I løbet af den første måned skal dit barn kunne løfte hovedet kortvarigt. Du skal stadig støtte barnets hoved, når du løfter barnet.
Barnet har oftest knyttede hænder og arme og ben er bøjet ind. Når barnet en gang imellem ligger med åbne hænder og strakte arme, er det tegn på total afslappelse.
Leg
Jeres ansigt er fortsat barnets bedste ”legetøj”. Tal med og syng for jeres barn og øv jer i mimik. I kan fx række tunge, smile eller gabe. Lav ét udtryk ad gangen og vent et til barnet prøver at efterligne udtrykket. Hvis I smiler meget, vil jeres barn også smile meget.
Brug kun få legesager ad gangen. Et eller to stykker er rigelig stimulans til et lille barn. Det kan fx være et sansetæppe med fx spejl og billeder, som barnet kan kigge på, og et aktivitetsstativ gerne med få legesager på.
Stræk- og krydsbevægelser kan med fordel introduceres til barnet ved hjælp af leg.
Stræk og bøj
Hold barnets hænder og ”fold” barnets arme ind over kroppen og stræk dem ud igen - også gerne op og ned.
”Cykl” med barnets ben ved at holde fast i underbenene og lave blide cyklebevægelser med benene.
Krydsbevægelser
Krydsbevægelser er vigtigt for at forbinde de to hjernehalvdele og er en vigtig del af at lære at kravle og gå.
Krydsbevægelser kan fx laves ved at holde fast i højre underben og venstre hånd og føre de to mod hinanden ind over barnets mave.
Hvis I har lyst, kan I lave alle øvelserne til en sang, fx ”Jeg gik mig over sø og land”, hvor I synger om krydseland (kryds arme og ben hen over kroppen, det styrker hjernebjælken og er vigtig for at lære at koordinere bevægelser til at kravle og gå) og strækkeland (stræk arme over hovedet, det styrker smidigheden).
Styrk barnets vestibulærsans
Vestibulærsansen har betydning for barnets balance og tolerance overfor fx køresyge senere i livet. I kan fx stimulere vestibulærsansen med en sansegynge, hvor barnet gynges eller vugges blidt.