Fødsel i vand
Vandfødsel
Hvis din graviditet og fødsel forløber uden komplikationer, kan du vælge at føde dit barn i et fødekar. De fleste, der føder i vand, har forinden pressefasen fået en erfaring med, at det varme vand er lindrende og behageligt at være i, og derfor virker det naturligt at blive der, når pressefasen begynder. Det er muligt at have fosterovervågning i form af CTG, selvom du er i fødekarret. Der er dog visse forhold, der kan gøre, at det frarådes at føde barnet i vand, trods muligheden for fosterovervågning. Spørg derfor jordemoderen under fødslen, om det er muligt.
Når et barn skal fødes i vand, sørger jordemoderen for, at vandet er cirka 37 grader. Jordemoderen har ikke samme mulighed for at støtte mellemkødet til sidst i pressefasen, men det varme vand har en blødgørende og let støttende effekt i sig selv.
Når barnet fødes
Den fødende vil ofte selv tage imod barnet. Så længe barnet er under vandoverfladen, trækker det ikke vejret. Først når barnet kommer op af vandet, vil det begynde at trække vejret og hudens farve vil ændre sig til lyserød. Derfor oplever mange, at barnets hudfarve er længere tid om at skifte fra bleg og blålig til lyserød ved vandfødsler, men dette er helt normalt og ufarligt. Indenfor et minut vil de fleste børn have trukket vejret for første gang, og hudfarven begynder herefter at skifte.
Når jordemoderen har sikret, at barnet er velbefindende, vil du blive bedt om at komme op af fødekarret og føde moderkagen på fødelejet. Det skyldes, at det er vanskeligt at vurdere mængden af blødning efter barnets fødsel, når du ligger i store mængder vand. Er navlesnoren normalt lang, kan denne vente med at blive klippet, til du er kommet over på fødesengen.
Yderligere information om fødsel
Kontakt
Fødemodtagelse og Fødegang
Telefon
97 66 31 08Sikker mail
Skriv til os med Digital Post (login med MitID)Opdateret