Familiedannelse - en ny dagligdag
Når I bliver en familie
At blive forældre
Livet med det lille barn er meget uforudsigeligt. Du tror måske lige, at du ved, hvornår det “plejer” at være sultent, og hvornår det har brug for at sove, men så ændrer barnets rytme sig, og du bliver fortvivlet og usikker endnu engang. Det er helt normalt, at barnet ofte ændrer rytme de første måneder, og det er også helt normalt at blive fortvivlet og usikker som forælder.
Barnet og din rolle som forælder kommer også til at fylde meget i tankerne. Du tænker måske på, hvordan dine egne forældre har været. Måske føler du, at din partner siger og gør ting sammen med barnet, som du synes er forkert. Du kan få katastrofetanker om, at barnet kan blive meget sygt og dø, eller at du kommer til at tabe det eller falde, imens du bærer det. Store og små bekymringer, udfordringer i parforholdet og tanker om livet er en naturlig del af det at blive forældre.
Udover at dele dine tanker med din partner, kan det også være en god idé at tale med andre om dem. Det kan være en mødre-/fædregruppe, venner, der selv har fået børn for nylig, eller familie. Hvis du er i tvivl, om dine tanker og bekymringer er “normale”, så spørg din sundhedsplejerske. Hun kan hjælpe dig til at afstemme, om den psykiske sårbarhed, du mærker, er en del af det helt normale reaktionsmønster ved at blive forælder, eller om du skal undersøges for, om du er ved at udvikle en fødselsdepression.
De fleste mødre oplever at have “tudeture”, hvor man uden at vide hvorfor kan blive ked af det, trist og overvældet. Dette starter som regel på 3. døgn og kan blive ved indtil 14 dage efter fødslen. Det er helt normalt og skyldes formentlig hormonel påvirkning efter fødslen.
At forstå sit barn
Fælles ansvar
Udover de praktiske opgaver, så er mental trivsel i familien også et fælles ansvar. I mange parforhold skiftes man til at have brug for partneres støtte og omsorg. Vær derfor opmærksomme på hinanden og tal om, hvordan det går. Måske har mor brug for, at partneren sørger for mere ro omkring familien og aflyser besøg, fordi nætterne er hårde. Måske har partneren brug for, at mor overlader mere ansvar og flere opgaver omkring barnet, så partneren ikke føler sig på sidelinjen. Der kan være et hav af situationer, som kan løses med åben og kærlig kommunikation.
Fødselsdepression
Grøn Familiestart
Afdelingerne for Graviditet, Fødsel og Barsel på Aalborg Universitetshospital har taget initiativ til projekt “Grøn Familiestart”. Projektet arbejder ud fra et ønske om at gå forrest i den grønne omstilling samt at inspirere til at foretage nogle bæredygtige valg som familie. På den måde kan vi sammen arbejde for en mere bæredygtig fremtid for jeres børn.
Hvilken bedre anledning kan der være til at få nye bæredygtige vaner, end ankomsten af en lille ny verdensborger.
Tal om bæredygtighed i hjemmet og udfordr jer selv og hinanden i bæredygtighed. Et hvert bæredygtigt valg, I gør som familie, skaber en grønnere fremtid for jeres børn.
Vi har gjort os nogle tanker om, hvordan I kan få mere bæredygtige vaner i jeres familiestart.