Tvillingefamilier
Tid og opmærksom til hvert barn
Som tvillingeforældre kan man opleve at have dårlig samvittighed overfor børnene – man vil gerne give dem det samme hele tiden, men det kan man ikke altid. Mange med tvillinger oplever, at børnene har forskellige behov i forskellige perioder, og så må man så vidt muligt give dem den plads og opmærksomhed, som de har brug for. Den største udfordring kan være at acceptere dette.
Søvn
På sammen måde som med amning, kan I tage stilling til, om jeres tvillinger skal synkroniseres i forhold til søvn. Hvis børnene er synkroniserede i forhold til mad, vil de naturligt også være det i forhold til putning. Nogle vælger at vække den anden tvilling, når den første vågner, for at holde en fuldstændig synkronisering. Andre putter måske børnene samtidig, men lader dem begge vågne af sig selv.
I skal også tage stilling til, hvordan I gerne vil have jeres børn til at sove. Det kommer formentlig an på flere ting:
- Hvad har I plads til?
- Skal de sove hos jer i soveværelset eller på eget værelse?
- Skal de sove i samme seng eller hver for sig?
Her er ikke nogen regler for, hvad der er bedst. I skal bare finde ud af, hvad der fungerer godt for jer og jeres børn.
Parforhold
Forbered jer på, at der bliver meget praktisk arbejde, som I skal koordinere indbyrdes. Det er en stor opgave at få hverdagen med nyfødte tvillinger til at hænge sammen, og I skal gerne være gode til at hjælpe hinanden. Hvis børnene bliver ammet, er det fx en vigtig hjælp at finde mad og drikke til mor under og imellem måltiderne. Det kan også være en stor opgave at rengøre udstyr til udmalkning eller flasker. Bleskift er tit en hyggelig stund med børnene, som partner med fordel kan tage sig af.
Det er vigtigt, at partner har forståelse for, at det er en stor bedrift, hvis det er lykkes mor at komme i tøj og få lidt at spise og drikke i løbet af dagen ud over at passe på børnene. Forvent ikke nybagte boller og et skinnende rent hjem, når du kommer hjem fra arbejde.
Forsøg at tænke praktisk
Der er nok at se til med to nyfødte. Derfor kan det være en godt idé på forhånd at have tænkt over, hvordan I indretter jer så praktisk som muligt.
Udstyr
Lad være med at købe jer fattige i alt muligt udstyr på forhånd. Her er en kort liste over de ting, som I kan have brug for fra starten:
- En pusleplads og gerne fx en vugge eller tremmeseng i nærheden, hvor du kan lægge det ene barn sikkert fra dig, imens du pusler det andet barn.
- En seng eller to til børnene, alt efter hvordan I gerne vil have dem til at sove.
- En tvillingebarnevogn eller kombineret tvillingeklapvogn og -barnevogn.
- Tøj til børnene og masser af stofbleer, så du ikke skal vaske dem dagligt.
- Hvis I påtænker, at børnene skal være flaskebørn, så køb lidt forskellige flasker, så I kan finde ud af, hvilken flaske I og børnene foretrækker. Overvej også, hvordan I nemmest rengør og steriliserer flaskerne, så det kræver så lidt af jer som muligt.
Resten kan I købe, hvis I får behov for det!
Fyld fryseren - eller køb take away
Forbered jer på forhånd ved at tænke på, om I måske skal have fyldt fryseren med nemme (hjemmelavede) færdigretter, eller om I har det fint med at spise mange rugbrødsmadder eller havregryn med mælk. Det kan også være, at I gerne spiser en masse take-away. Det er ikke, fordi I aldrig får tid til at lave mad igen, men i starten kan det være et fuldtidsprojekt at få hverdagen til at glide. Derfor kan det være dejligt, at I ikke skal bruge en masse krudt på madlavning.
Hjælp til det huslige
Tal på forhånd med jeres netværk om, hvad I eventuelt gerne vil have deres hjælp til. Det kan være til at komme med nem mad til jer, hjælpe jer med vasketøjet og gå en tur med børnene, imens I får en lur, eller bare komme og være lidt sammen med børnene så I selv kan få lov til at hænge vasketøj op eller lave mad uden et barn på armen.
Hvis I skal have barselsbesøg, efter I er kommet hjem fra hospitalet, så forbered gæsterne på, at de gerne selv må tage boller eller kage med. Og at de gerne må rydde op efter sig, inden de går, så det ikke bliver en ekstraopgave for jer.
Opdateret