Parforholdet
Familielivet kan også være en skuffelse, hvis forventningerne til hinanden ikke svarer til virkeligheden. Det kan belaste parforholdet, især hvis I ikke er åbne om det. Mangel på søvn er almindeligt i den periode, hvor barnet skal ammes og skiftes om natten. Og søvnmangel kan gøre jer mere sårbare og irritable og kan give skænderier. Hvis I har et meget stramt budget og eventuelt økonomiske eller jobmæssige spekulationer, er det også udfordringer, der kan gøre familielivet sværere for jer i en periode, hvor I skal finde jeres ben som familie.
Fritidsinteresser og aktiviteter med venner er der måske ikke samme overskud til som tidligere – især i den første tid med barnet, hvor alt er nyt, og tiden er knap. Det er en god idé at indstille sig på, at det er på standby i en periode, og så nyde, hvis det indimellem alligevel kan lade sig gøre. Sørg for at få talt åbent sammen. Kom hinanden i møde og vis tillid og samarbejdsvilje. Udnyt de muligheder, I har, og tilrettelæg dagligdagen i fællesskab. Måske kan I slække lidt på kravene til rengøring og indkøb, eller på hvor meget jobbet må fylde i jeres tilværelse. Måske kan I få hjælp af familien eller købe jer til hjælp udefra.
Intimitet og sexliv efter fødslen
Der bliver mindre tid til at være kærester og til at have et sexliv. Ændringer i kvindens krop kan også have betydning, især i den første tid. Træthed, skænderier og usikkerhed med om de kropslige og følelsesmæssige forandringer kan give mindre lyst til seksuelt samvær i en periode.
(Fra “Sexologi - faglige perspektiver på seksualitet” Munksgaard:)
Mange par har allerede i graviditeten oplevet ændring i sexlyst, og for de fleste par fylder tanken om genoptagelse af sexlivet efter fødslen meget. Livet med det lille nyfødte barn er en berigelse for parforholdet, men det byder også på udfordringer, der kan påvirke seksualiteten negativt. Mange par frygter, at problemer i sexlivet i sidste ende kan føre til familiens opløsning.
Det er almindeligt i barselsperioden, at opleve vaginal tørhed, manglende eller nedsat lyst og hæmmet orgasmeintensitet. 60 % af kvinder oplever mere og mindre smerter i forbindelse med samleje de første 3 måneder efter fødslen. Vaginal tørhed, lyst- og orgasmeproblemer kan både være forårsaget af hormonelle forandringer i forbindelse med amning, men er ofte også udløst af følelsesmæssige problemer. Nybagte fædre oplever, på samme måde som nybagte mødre, en optagethed af forældreskabet, søvnmangel og udfordringer ved at tage hensyn til både arbejde og det nye familieliv. Dette kan påvirke sexlysten, men de fleste mænd udtrykker forståelse og accept af, at det at få et barn, medfører en periode uden eller med nedsat seksuel aktivitet i parforholdet. For langt de fleste par er sexlivet dog som før graviditeten, når barnet er omkring 1 år.
God og åben kommunikation i parforholdet, og en ligelig opgavefordeling i hjemmet er de faktorer, der bedst forebygger problemer i sexlivet i forbindelse med graviditet og barsel.
Vigtigt er det også at huske på, intimiteten skal plejes. Man skal huske at give hinanden kram og fortælle hinanden, og får sat ord på, hvis man savner intimitet og den seksuelle glød, efter at man er blevet forældre. Intimiteten kan, for en stund, være i form af kys, kram og andre former for kærlig berøring, uden det behøver at føre til samleje. Hvis man føler sig presset til at genoptage samlivet, før man er klar, kan man helt trække sig fra fysiske berøringer.
Genoptræning af bækkenbunden og eventuelt opfølgning hos en specialist, ved vedvarende samlejesmerter eller inkontinensproblemer, har også stor betydning for kvindens sexlyst.
Ovenstående problematikker og råd gør sig også gældende for regnbuefamilier og LGBT+ familier.
Er det vanskeligt med den gode og åbne kommunikation i parforholdet, både hvad angår sexliv og intimitet, men også generelt de følelser og udfordringer der kommer i forbindelse med det nye familieliv, så anbefales det at søge behandling hos sexolog, terapeut eller psykolog.
Opdateret